Instagram Photos

PRZEPIS: PYSZNA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ, RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Dzisiaj mam dla Was post z serii kulinarnej, a mianowicie przepis na pyszną sałatkę z grillowaną gruszką, rukolą i serem pleśniowym. Ostatnio znacznie ograniczyłam ilość spożywanego mięsa, dlatego będzie się tu pojawiać więcej przepisów bezmięsnych :)





LISTA SKŁADNIKÓW

- garść rukoli
- kilka listków sałaty masłowej
- 1 gruszka
- 50 g sera pleśniowego typu bleu
- garść orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- oliwa z oliwek lub olej z orzechów włoskich
- sól/ świeżo mielony pieprz 




PRZYGOTOWANIE GRUSZKI

Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na 4 części. Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill) i grillujemy aż gruszka będzie miękka i pojawią się na niej ciemne pasy.






SOS

Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i dodajemy do miseczki. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich. Aby przełamać smak dodajemy łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.





PRZYGOTOWANIE SAŁATKI

Na talerz nakładamy garść rukoli i sałaty masłowej.  Ser pleśniowy rozdrabniamy lub kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałaty. Następnie kładziemy na wierzch gruszkę i orzechy włoskie. Na koniec polewamy wszystkie składniki wcześniej przygotowanym sosem. I gotowe! Smacznego! :)



Komentarze

  1. Za serami pleśniowymi delikatnie mówiąc nie przepadam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie jestem fanka serów pleśniowych :( myślisz, ze mozna go zastąpić innym serem, tak zeby smaki zagrały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm można by spróbować z fetą albo jakimś serem żółtym ale o ostrzejszym smaku :)

      Usuń
  3. Wyglada rewelacyjnie!!! Chętnie wypróbuje:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ;) Super sałatka Na pewno wypróbuję ;) I będę wypatrywac kolejnych przepisów ;)
    A sery pleśniowe niebieskie bardzo lubie, kiedyś był taki świetny sezonowy w Lidlu, był tak inny od reszty w tej grupie, bywał wiosną i trochę latem, później nie, ale już go w ogóle nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham sery pleśniowe! Przepis jest idealny dla mnie :) Ale mam pytanie - czy gruszkę koniecznie trzeba smażyć? Ja kupuję takie, że już są bardzo miękkie, więc chyba nie trzeba jej wrzucać na patelnię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszka, gdy jest zgrillowana, smakuje lepiej w tym przypadku :) Jeśli nie ma się dostępu do grilla lub patelni grillowej to też będzie dobre, ale ja wolę w wersji zgrillowanej ;)

      Usuń
  6. bardzo fajnie czyta sie wasze komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. od dawna nie wchodziłem w tak fajnego bloga

    OdpowiedzUsuń
  8. super tutaj bede odwiedzał częsciej !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

back to top