LISTA SKŁADNIKÓW
- garść rukoli
- kilka listków sałaty masłowej
- 1 gruszka
- 50 g sera pleśniowego typu bleu
- garść orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- oliwa z oliwek lub olej z orzechów włoskich
- sól/ świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE GRUSZKI
Gruszkę obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na 4 części. Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill) i grillujemy aż gruszka będzie miękka i pojawią się na niej ciemne pasy.
SOS
Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i dodajemy do miseczki. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich. Aby przełamać smak dodajemy łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
Na talerz nakładamy garść rukoli i sałaty masłowej. Ser pleśniowy rozdrabniamy lub kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałaty. Następnie kładziemy na wierzch gruszkę i orzechy włoskie. Na koniec polewamy wszystkie składniki wcześniej przygotowanym sosem. I gotowe! Smacznego! :)
Za serami pleśniowymi delikatnie mówiąc nie przepadam ;))
OdpowiedzUsuńNiestety nie jestem fanka serów pleśniowych :( myślisz, ze mozna go zastąpić innym serem, tak zeby smaki zagrały?
OdpowiedzUsuńHmm można by spróbować z fetą albo jakimś serem żółtym ale o ostrzejszym smaku :)
UsuńWyglada rewelacyjnie!!! Chętnie wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jestem ;) Super sałatka Na pewno wypróbuję ;) I będę wypatrywac kolejnych przepisów ;)
OdpowiedzUsuńA sery pleśniowe niebieskie bardzo lubie, kiedyś był taki świetny sezonowy w Lidlu, był tak inny od reszty w tej grupie, bywał wiosną i trochę latem, później nie, ale już go w ogóle nie ma :(
Ja w Lidlu jestem rzadko ;)
UsuńSery pleśniowe uwielbiam :D
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńjest pyszna :D
UsuńKocham sery pleśniowe! Przepis jest idealny dla mnie :) Ale mam pytanie - czy gruszkę koniecznie trzeba smażyć? Ja kupuję takie, że już są bardzo miękkie, więc chyba nie trzeba jej wrzucać na patelnię?
OdpowiedzUsuńGruszka, gdy jest zgrillowana, smakuje lepiej w tym przypadku :) Jeśli nie ma się dostępu do grilla lub patelni grillowej to też będzie dobre, ale ja wolę w wersji zgrillowanej ;)
Usuńciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie czyta sie wasze komentarze :)
OdpowiedzUsuńod dawna nie wchodziłem w tak fajnego bloga
OdpowiedzUsuńsuper tutaj bede odwiedzał częsciej !
OdpowiedzUsuń